Okul öncesi eğitim, çocukları ilköğretime hazırlamak amaçlı, çocuğun kişisel gelişimini, arkadaşlarıyla paylaşımını, yardımlaşmayı, sosyalleşmeyi öğreten bir eğitim sistemidir. Çocuk, arkadaşlarıyla eğlenirken aynı zamanda yeteneklerini, ilgi alanlarını, arkadaşlık duygusunun varlığını öğrenmektedir. Kişisel gelişiminin en üst seviyede olduğu bu yaşta, uygun şartlarda öğrenme seviyesi daha hızlı ve daha verimli olmaktadır.
Çocukların sürekli gelişim gösterdiği yaşlarda sağlıklı bir ortamda eğitim almaları çok önemlidir. Kendine güvenen bir çocuk yetiştirmek artık anne ve babanın tekelinden çıkmış boyuttadır. Eğitim öğretmen, öğrenci ve ebeveyn arasında oluşan bir sisteme dönüşmüştür. Ve bu bağ ne kadar kuvvetli olursa çocuk o kadar ayakları yeri basan, kendini bilen bir birey haline gelmektedir. Okul öncesi eğitim kurumları alan anaokulları ve kreşlerde; sevgi, saygı, arkadaşlık, paylaşım, sorumluluk gibi öğeler çocuğu sosyal çevreye hazırlamak için göz ardı edilmemesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır. 3 – 6 yaş arası bireyin beyin yapısının en hızlı çalıştığı dönem olmasıyla beraber okul öncesi eğitimin bu konuda dikkatli olmalıdır.
Çocuk, çevresinde oluşan her olayı fark eder ve onu davranış haline getirmektedir. Bu yüzden oluşan olayların, davranışların ve en önemlisi çevrenin sağlıklı olması kurumun en aranılır özelliklerinden biri olmalıdır. Bu dönemde yaşanılan bütün olumsuz davranışlar ve sapkınlıklar, çocuğun ilerideki yaşamanı da etkilemektedir. Arkadaş ortamında farklı çevrelerden gelen çocuklarla yapacağı arkadaşlık çocuk için yepyeni bir deneyim oluşturmaktadır.
Kişilik gelişiminde tek yönlü bir çevreden ve arkadaş ortamından ziyade farklı çevreden gelen, farklı özellikleri bulunan çocuklarla arkadaşlık kurması ve paylaşım içerisinde olması, bireyi bir adım öne taşıyarak daha fazla bilgi edinmesini sağlar. Onlarla beraber öğrenilen toplum yapısı, evren, arkadaşlık, birlikte yapılan takım çalışmaları, nesneler, çevresinde gördüğü, merak ettiği her şeyi arkadaşlıyla öğrenmek sosyalleşmesine katkı sağlamaktadır.
Bununla beraber ailesinin yetmediği bir durumda, kendi yaşıtlarıyla, ona öncülük eden öğretmeniyle hayatındaki zorlukları aşabilir hale gelebilir. Çocuğu birey olabilmesi için ailesinin yanı sıra; arkadaşlarıyla sağlıklı bir ortamda, bu eğitimi almış biri gözetiminde yetişmesi, onu hayata hazırlama konusundaki en önemli dönemdir.